Susu ibu diciptakan Allah sangat unik. Ia berubah mengikut usia anak dan cuaca. Malah semasa sesi penyusuan pun terdapat dua keadaan dan jenis susu.
The composition of breast milk is always changing. It changes depending on:
- whether you are at the beginning or end of a feeding session;
- how old your baby is; and
- other factors like your diet.
Keadaan yang jelas dan nyata kita sebagai ibu boleh perhatikan adalah
- ketika bayi baru lahir, susu ibu dikenali sebagai kolostrum lebih pekat, kekuningan dan mengandungi antibodi yang tinggi memandangkan imun sistem bayi masih dalam pembinaan.
- ketika cuaca sejuk, susu kita lebih pekat dan ketika cuaca panas, susu lebih cair untuk memenuhi keperluan bayi
- ketika awal sesi penyusuan, susu lebih cair dikenali sebagai foremilk. Foremilk lebih cair untuk menghilangkan dahaga bayi
- ketika sesi akhir penyusuan, susu lebih berlemak, dikenali sebagai hindmilk. Hindmilk lebih tebal, berlemak, bernutrisi tinggi dan mengenyangkan bayi
- malah, rasa susu juga berubah-ubah untuk persediaan kepada dunia sebenar.
In the first few days of breastfeeding, colostrum, is produced. A creamy, yellowish formula, rich in antibodies, it protects your baby from illness whilst his own immune system develops.
Mature breastmilk replaces colostrum within a few days. This milk has two distinct qualities. At the beginning of a feed the baby receives light thirst-quenching fore-milk. Shortly afterwards hind-milk is produced. Hind-milk is thick, creamy and nourishing and satisfies the baby’s hunger.
• Breastmilk changes consistency according to such things as hot weather - when it will be more thirst-quenching. Breastfed babies do not require water between feeds.
• Breastmilk prepares the baby for the variety of tastes he will come across in later life. Constantly changing flavour it is sometimes sweet, spicy, nutty and so on. Therefore, it is a gentle introduction to the outside world.
Komposisi susu ibu juga boleh dipengaruhi oleh faktor lain seperti diet ibu. Ini dibuktikan apabila para ibu yang mengambil Set B akan mendapati susunya lebih kuning dan pekat kesan dari pengambilan B Complex yang bersifat larut air dan berwarna kuning. Malah urin ibu turut menjadi kuning cerah selepas pengambilan B Complex. Susu ibu juga menjadi lebih pekat kesan dari pengambilan Alfalfa.
Sama ada ia menaikkan nilai nutrisi susu ibu itu sendiri, masih tiada kajian dibuat. Namun, B Complex membantu ibu dengan
-memberi perasaan tenang dan mood yang baik
-mengawal stress
-membantu lebih fokus
secara tak langsung, ia boleh mambantu mengaktifkan hormon gembira, iaitu hormon oxytocin yang mengeluarkan susu ibu dari badan.
Namun, jika ibu yang mengambil Set B tetapi tidak mengepam dengan jadual yang konsisten iaitu setiap 3 jam, kesan ini mungkin tidak sama. Ini kerana, berlaku proses osmosis dan menyebabkan susu lebih cair.
Lagi lama susu berada dalam kelenjar susu, susu akan menjadi cair. Susu yang left over dari penyusuan sebelum ini juga bergabung dengan susu cair ini. Jadi, bertambah banyak foremilk jika ibu tidak menunggu sehingga let-down berlak atau tidak mengosongkan payudara betul-betul setiap kali penyusuan dan
Your breasts make one kind of milk but, its composition will depend on how long the milk has been sitting in your breasts. This is because fat sticks to cell membranes. So breast milk that is left-over from the previous feeding will be more watery because the fats have stuck to the cell membranes. Freshly made milk that comes after let-down will have the full complement of fats because the fat has not had time to stick to the cell membranes yet.
Source
1. Breast milk is made at the alveoli. This milk comes after let-down and is called hindmilk. 2. Milk from the previous feeding session is stored in the Milk Pools (right under the areola). Thisforemilk has less fat because the fat has had time to stick to the sides of the cells. |
As milk is made, the fat sticks to the sides of the milk-making cells while the watery portion of the milk moves down the ducts toward the nipple, where it mixes with any milk left there from the last feeding. The longer the amount of time between feedings, the more diluted that leftover milk becomes. This "watery" milk has a higher lactose content and less fat than the milk stored in the milk-making cells
higher up in the breast.
Source
Jadi, susu foremilk yang tinggi laktosa dan cair akan diperolehi pada peringkat awal penyusuan. Apabila let down tercetus, barulah susu dan sel-sel lemak yang melekat dari sel-sel yang membuat susu bergerak keluar. Hindmilk yang tinggi lemak ini bercampur dengan foremilk tinggi laktosa dan bayi menerima makanan yang sempurna, dengan kalori lemak untuk pertumbuhan dan laktosa untuk pembangunan tenaga dan otak.
Ida Khairani
www.MySuperVitamins.com
Pertanyaan, konsulatasi atau order boleh email ke admin[@]mysupervitamins[.]com dan sms ke 013 488 2382Untuk lebih mudah, pertanyaan boleh diajukan di borang 'jawapan segera' di bawah atau buat pesanan di order form ini